TVRZENÝ KÁMEN
MENU | TVRZENÝ KÁMEN
Tvrzený kámen (někdy se používá názvu technický kámen, nesprávně též umělý kámen nebo „quartz“) je směs přírodních materiálů, především křemičitého písku (93%), a polyesterové pryskyřice (7%). Materiál byl vyvinut firmou Breton speciálně pro kuchyňské desky, vykazuje proto ideální kombinaci užitných a estetických vlastností pro tento účel.
Společnost MosaicTech nakupuje tvrzený kámen u dvou významných dodavatelů:
- Technistone (český výrobek)
- Silestone (španělský výrobek)
Obchodní značky Technistone (český výrobek) a Silestone (španělský výrobek) se příliš neliší, jsou vyráběny stejnou technologií. Menší předností Silestone je antibakteriální ochrana Microban a zatím i speciální barvy napodobující mramor (tzv. „veins“ technologie, na které ale Technistone již také pracuje), nevýhodou je vyšší cena.
Hlavní fyzikální parametry
Objemová hmotnost | 2,4 g/cm³ |
Tvrdost | 6-7 dle Mohse |
Pevnost v tahu za ohybu | kolem 6 mm |
Obrusnost | 1,7 - 2 mm |
Nasákavost objemová | 0,02 % |
Tepelná odolnost | 140°C garantovaných, 180°C dosažených při kuchyňských testech |
Chemická odolnost | produkt bude poškozen dlouhodobým působením KOH (200g/l), H2SO4 (70%), KMnO4 (10g/l), HF (10%), pro běžný kuchyňský provoz zcela irelevantní |
Ekologické parametry | vyhovuje normě 51 NSF/ANSI Standard pro styk materiálu s potravinami, díky zcela uzavřenému povrchu vůbec nepodporuje růst baktérií |
Výhody a nevýhody při použití jako povrchový materiál
Výhody:
- Vysoká tvrdost a téměř nulová nasákavost
- Prakticky 100%ní barevná stejnorodost
- Zcela dostačující chemická odolnost
- Odolné vůči mikroorganismům
Nevýhody:
- Průměrná tepelná odolnost
- Nutnost viditelných spojů na delších výrobcích (delších než 3m)